Hoe bestel ik wijn in een restaurant?

Vaak hoor ik van vrienden dat ze het moeilijk vinden om wijn te bestellen in een restaurant en zijn dan blij dat ik dat doe.

Hier wat persoonlijke tips van mij.

Om te beginnen moet je eerst beslissen of je wit of rood drinkt. Dat mag op basis van de gerechten die je besteld, maar ik schroom er nooit voor om wit te bestellen als het warm is en ik nog moet rijden.

Dan moet je nooit de goedkoopste wijn bestellen, want een restaurant zet daar vaak een erg goedkope wijn. Als er een Pinot Grigio op de kaart staat dan is dat altijd een goedkope witte die iedereen altijd lekker vind. Altijd raak!

Natuurlijk moet je een wijn die je kent en lekker vind gelijk bestellen, niet experimenteren in een restaurant, veel te duur!

En ik bestel liever geen franse wijn in een restaurant, want daar zit te veel slechte tussen. De australische of zuid afrikaanse wijnen vind ik veel constanter en dus veiliger om te bestellen in een restaurant.

En als je iets meer budget hebt is een goede Chardonnay of een Brunello ook altijd een safe keuze.

Lees ook:Ik heb een oude wijn gevonden in mijn kelder! Help!
Lees ook:Prachtige foto’s en een nieuw kookboek voor Niven Kunz
Lees ook:Mag ik een zoete witte wijn?
Lees ook:Soep en wijn, hoe kan dat?
Lees ook:Italie vs Frankrijk

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Hoe bestel ik wijn in een restaurant?

 1. Gerrit Jan

  Als je nog moet rijden maakt het natuurlijk niets uit of je wit of rood bestelt. Of hooguit ten nadele: als het warm is, glijdt een koele witte aanzienlijk makkelijker naar binnen dan een rode op kamertemperatuur. Ik geloof dan ook niet dat ik zo’n advies voor mijn rekening zou willen nemen…

    /   Reply  / 
 2. Isabella

  Inderdaad geen huiswijn bestellen, daar is de prijs/kwaliteit vaak het meest zoek van alle wijnen op een kaart.
  Probeer ook niet in de valkuil van een ‘goedkope dure wijn’ te trappen: bv Bordeaux, Brunello of Barolo voor onder de 45 euro op een restaurantkaart is vrijwel onmogelijk en waarschijnlijk slechte kwaliteit en/of veel te jonge wijn.
  Een tip als je weinig van wijnnamen weet is om, als je een keer lekkere wijn drinkt, te vragen naar welke druif de wijn van gemaakt is. Probeer dat te onthouden en vraag in het volgende restaurant naar wijn van die druif. Probeer bij gewone rode wijn (behalve bij primeurs en novello’s die jong gedronken worden) altijd wijn te kiezen die minstens 3 jaar oud is. Daarmee verklein je de kans op zure wijn en vergroot je bovendien de kans op een smakelijke maaltijd- zure wijn doet veel gerechten slecht smaken. Dubbel zonde dus. Laatste tip: let erop dat je echt de wijn krijgt die je bestelt.

    /   Reply  / 
 3. Pingback: 90+ Pinot Grigio | Wijn

 4. Wauter

  Wat een onzin lees ik hier. Ik weet niet welke restaurants deze personen bezoeken, maar er zijn heeeel veel restaurants die een goede huiswijn hebben, en een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding aanbieden!! Het is bovendien je reinste onzin dat een goede wijn minimum 10 euro moet kosten. Goede wijnen vind je al vanaf enkele (2-3) euro, als je geluk hebt weliswaar. De ene fles bewaart nu eenmaal beter dan de andere. En meestal geldt – maar dit is echter nooit (!!!) een garantie – hoe duurder de wijn, hoe beter. Bovendien is het ook zo dat smaken verschillen; het is geen schande om een “goedkope” wijn boven een duurdere te verkiezen, toch?
  Het is tevens ook onzin dat bepaalde labels als “chardonnay” zekerheid op kwaliteit bieden. Nogmaals, dit heb je nooit. In etikettering is trouwens ook veel bedrog. Het komt er dus ook op aan het etiket te onderzoeken en te interpreteren op herkomst. Idealiter is natuurlijk het productiehuis al eens te hebben bezocht – wat natuurlijk eenvoudiger is voor een bordeaux, dan een chileense wijn :-)
  Als ik toch een tip mag geven een “mis en bouteille au chateau” is 8 op de 10 kansen geen slechte wijn, en vaak kun je ook geluk hebben met een “mis en bouteille au domaine”, maar hiervoor is het best de wijn al eens te hebben geproeft, of bvb de streek van herkomst, en de daar geldende goede wijnjaren van de betreffende wijn te kennen.

    /   Reply  / 
 5. Derek

  Deze blog is wat mij betreft een beetje kort door de bocht. Er zijn maar genoeg restaurants waar erg goede wijn te verkrijgen is voor niet al te veel geld. Voor een echte wijnkenner is het natuurlijk makkelijker bestellen dan voor de gemiddelde restaurant bezoeker, maar vaak zijn de restaurants daar wel op ingespeeld en geven keurig advies.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>