Waarom geeft de ober mij de kurk?

In de betere restaurants geeft de sommelier je de kurk van de fles wijn die hij net voor je geopent heeft. Waarom is dat?

Het begon lang geleden, toen wijnen nog niet altijd goede etiketten hadden. De kurk was dan een manier om de echtheid en identiteit van de wijn te checken.

Tegenwoordig kan je van alles doen met die kurk. Je kan eraan ruiken. Dat vind je misschien gek, maar ik doe dat altijd. Ik ruik dan de wijn.

Je kan ook in de kurk knijpen, om te kijken of hij vochtig is. Dat geeft je een indicatie of de wijn plat lag, met dus een natte kurk die geen zuurstof doorlaat.

Het is ook een leuk souvernier als je een mooie wijn drinkt, ik heb zelf nog steeds een kurk van Gaja uit 1994. Stom, maar ik gooi hem niet weg!

Maar eigenlijk kan je beter gewoon even wachten. Als je in een restaurant de kurk van een ober of sommelier krijgt, dan gaat hij je zeker even laten proeven. En dat is natuurlijk the real thing!

Lees ook:Hoe lang kan je een wijn rechtop laten staan
Lees ook:Ruik jij altijd aan de kurk?
Lees ook:De kurk is een fallussymbool
Lees ook:Wijn rechtop bewaren?
Lees ook:Wijnliefhebbers kiezen voor schroefdop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>