Aan de andere kant van de wijnplas

Er is een overschot aan wijn in de wereld. In Europa merken we dat doordat er jaarlijks voor honderden miljoenen euro’s aan wijn uit de handel; wordt genomen door de EG. Vorige week nog werd bekend gemaakt dat na Italiaanse en Franse wijn ook Portugese wijn in aanmerking komt voor crisisdestillatie.In Amerika schieten de wineries echter nog steeds als paddenstoelen uit de grond; op dit moment zijn er in de VS 4280 wijnproducenten, tegen 3820 een jaar eerder, een stijging van meer dan 12 % in één jaar !
Er zijn een aantal oorzaken voor deze winery-boom. Ten eerste is het voor boeren winstgevender om druiven te verbouwen in plaats van de oorspronkelijke gewassen. Daarnaast hebben veel staten allerlei premies en tegemoetkomingen ingesteld voor nieuwe wijnproducenten, en mag de wijnproducent nu ook direct aan de eindconsument verkopen in het eigen proeflokaal. Het zijn dan ook niet langer alleen Napa- en Sonoma valley die de klok slaan; wat dacht je van Iowa (49 wineries), Illinois (73 wineries), Michigan ( 103 wineries) ? Zelfs Kentucky telt al 39 wijnproducenten ( lekker voor bij de nuggets van KFC)!
Ook in andere nieuwe wijnlanden neemt de productie nog gestaag toe. De grote vraag is of er over een aantal jaren niet een enorme mondiale wijnzee is ontstaan. Mijn vertrouwen in de wijnindustrie en het vermarkten is groot; of we moeten de Chinezen aan de wijn krijgen (10 % van de bevolking en we kunnen heel Europa volplanten), of we moeten Dan Brown de Koran laten herschrijven en stiekem wijn laten introduceren zodat ook moslims wijn gaan drinken, en alle problemen van de wijnindustrie zijn opgelost.
Toch zie ik eerder een ander scenario voor me waarin in de toekomst flink wat wijnvelden gerooid worden. Niet zo zeer in Spanje en Frankrijk, maar in Arkansas, Texas en Utah !

Lees ook:Klimaat zorgt voor wijntekort
Lees ook:Na 200 jaar in de familie is dit Chateau Soutard uit de St. Emilion nu toch verkocht aan een verzekeraar
Lees ook:22 april Nieuwe Wereld wijnen in Noordwijk
Lees ook:Nieuws op het EC vlak
Lees ook:Spaanse wijnmakers verbonden in strijd tegen klimaatveranderingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>