Oerwijn uit Georgië

Georgië, met haar brede strook land tussen de Zwarte en de Kaspische Zee, is een oud wijnland. De wijnbouw bestaat hier met zekerheid al 6000 jaar, en kent hier evenals in Mesopetamië haar oorsprong. De vitis vinifera groeide hier destijds op de bodem, pas veel later werd de plant omhoog geleid op een manier zoals wij die nu nog kennen.

Het klimaat en de bodem zijn zeer gevarieerd in Georgië. Geen wonder dat er daarom meer dan 500 verschillende druivensoorten worden geteeld, waarvan zo’n dertig druivensoorten geschikt zijn voor commerciële wijnbouw.
De beste rode wijnen worden gemaakt van de saperavi druif en de witte van de mtsvane. De mtsvane heeft meestal citrus en appeltonen in haar bouquêt. De smaak is fris, met mooie zuren. De saperavi is dieprood van kleur, heeft een bouquêt van zwarte bessen en bramen, en bezit krachtige zuren. De wijnranken kunnen een grote opbrengst leveren, rigoureus terugsnoeien is daarom noodzakelijk.
Helaas zijn door onder andere transportkosten en de grote Russische vraag naar de wijnen de prijzen voor Georgische wijnen relatief hoog. Redelijke witte of rode Georgische wijn begint bij 7 euro, voor de betere wijnen bent u al gauw tussen 15 en 20 euro kwijt. Helaas heb je in deze prijsklasse meer nodig dan een oeroud verhaal…

Lees ook:De finesse van de Cabernet Franc
Lees ook:Klassieke Chianti Classico
Lees ook:De rode wijnen van het Gardameer
Lees ook:Witte wijn ook goed voor je hart
Lees ook:Duitse wijnen proeven?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Oerwijn uit Georgië

  1. Henk

    Kijk voor meer informatie over ‘the cradle of wine’ eens op http://www.meerwijn.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>