De wereldreis van de Chardonnay

Chardonnay is in de laatste decennia van de afgelopen eeuw begonnen aan een opmerkelijke opmars.

De druif, die zijn oorsprong kent in de Bourgogne werd aangeplant van Zuid Europa tot Engeland, van Chili tot Noord Amerika, en van Tasmanië tot aan het Noorden van Australië toe.

Het succes van Chardonnay is verklaarbaar. Het is een druivenvariëteit die het in bijna ieder klimaat goed doet, en er kunnen zeer diverse wijnen van gemaakt worden. Ook leent Chardonnay zich zeer goed om te rijpen op een eikenhouten fust, zodat mooie bewaarwijnen gemaakt kunnen.
Qua geur en smaak biedt de wijn een uitgebreid pallet.

Zo zijn er de fruittonen als citrus, perzik, meloen en ananas. Maar ook honing,vanille en getoast brood, boter en noten kunnen in de wijn worden ontdekt.
Liefhebbers van een volle fruitige wijn kunnen hun hart ophalen met een wijn uit Californië of Australië, terwijl bijvoorbeeld Noord Italië en Nieuw Zeeland Chardonnays maken met mooie zuren.

Toch zijn de meeste kenners het erover eens dat de beste wijnen van dit populaire ras nog steeds in de Bourgogne worden gemaakt. Enerzijds krachtig, met een ferme structuur, maar tegelijkertijd elegant en verfijnd, met mooie zuren. Oost, west, thuis best zullen we maar zeggen.

Lees ook:Diesel jeans wijn
Lees ook:Dolcetto
Lees ook:Witte Bourgogne, schaal- en schelpdieren
Lees ook:Wijn uit Collalbo
Lees ook:Wat is naked chardonnay?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>