Loofwandmanagement

Loofwandmanagement

Loofwandmanagement (canopy management) bestaat uit alle werkzaamheden om de “wand” van bladeren van de wijnranken te optimaliseren.

Loofwandmanagement begint met de plantdichtheid en de manier van het leiden van de scheuten. Dit zijn keuzes die moeten worden genomen bij het (opnieuw) inplanten van een wijngaard. Staan de rijen te dicht op elkaar en zijn de loofwanden te hoog, dan zal er te weinig zon onderaan de wijnranken komen, waar vaak ook de druiven ongeveer hangen. Dit zorgt ervoor dat de druiven niet goed rijpen, en teveel zuur zullen vormen. Indien de wijnrank teveel scheuten heeft, ontstaat een dik pakket bladeren, waarbij in de binnenste bladeren nauwelijks nog fotosynthese plaatsvindt. Sterker nog, het dikke pakket bladeren geeft bij vochtig weer schimmels de vrije hand, omdat het binnen in de loofwand lang vochtig blijft. Het gezegde: kwaliteit begint in de wijngaard is dan ook een waarheid als een koe. Door rigoureus terug te snoeien, scheuten goed uit elkaar te leiden, en (indien nodig) af te snijden in het groeiseizoen, ontstaat een mooi bladerdek, dat niet te dicht is. Een tweede belangrijke factor is de grootte van het bladoppervlak ten opzichte van het aantal druiventrossen. Met name in Australië is na veel onderzoek vastgesteld dat bij bepaalde verhoudingen tussen druiven en bladoppervlak de druiven rijper, maar ook aromatischer worden.
Loofwandmanagement is echter situationeel bepaald. Een methode die ik in de Bordeaux had gezien waarbij begin augustus bladeren werden verwijderd met de hand rondom de druiven, leek mij ook in de Ribera del Duero een uitstekende methode voor de tempranillo. Het bleek echter dat bij de lokaal gebruikte kloon dit juist nog meer bladgroei opleverde rondom de druiven. Toch is door middel van veel onderzoeken aangetoond dat goede wijnen komen van percelen met een goed onderhouden loofwand. Andersom is een mooie loofwand alleen nog geen garantie voor een goede wijn………

Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juni in Nederland
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 18: Mei in Nederland
Lees ook:Lezersactie: proefpakket Franciacorta zonder verzendkosten
Lees ook:Oogstbericht 2006: Belgie
Lees ook:‘Goudzoekers’ over wijngekte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>