Wijnnieuws uit Zuid-Afrika

Nieuws uit Stellenbosch, Zuid-Afrika

 Waarom Aaldering Wines belooft een zonnige toekomst tegemoet te gaan: Investering in hypermoderne wijnkelder werpt zijn vruchten af in de fles.

Gisteren ontving ik de Pinotage Blanc van Aaldering Wines. Ik ben ontzettend benieuwd. De proefnotitie komt deze week op de site van het Wijncoachingbureau te staan.

Het laatste nieuws over de Winery van Marianne & Fons Aaldering volgt hier!

De lang gekoesterde wens van de Aalderings  is in vervulling gegaan met het voltooien van een state-of-the-art wijnkelder op hun wijngaard in Devon Valley, Stellenbosch. De bestaande kelder die ruimte biedt aan 400 Frans eikenhouten vaten, is uitgebreid met een identiek gebouw waarin nu 23 op maat gemaakte roestvrijstalen tanks blinken.

Het wijnhuis, met het doel om tot de top van de Zuid-Afrikaanse wijnen te gaan behoren, beschikt met de hypermoderne faciliteiten  nu over alle tools om dit doel binnen enkele jaren te realiseren. De wijnen hebben reeds bewezen jaarlijks in kwaliteit toe te nemen, sinds de eerste jaargang in 2007. Wijnmaker Dustin Osborne, die  naast oenologie ook wijnbouw heeft gestudeerd, heeft de kelder ingericht op de productie van ultra premium wijnen met  een maximale capaciteit van 120.000 flessen per jaar. Het huis staat bekend om het drastisch terugsnoeien van haar oogsten tot zeer lage opbrengsten per hectare en die belofte in de  fles wordt daarmee ook gewaarborgd.

Achter de hoge kelderdeuren heeft Dustin nu de mogelijkheid  de identiteit van iedere cuvée tot haar volle recht te laten komen door het toepassen van verschillende gisten en vinificatiemethodes. Per variëteit voedt Dustin verschilende cuvées op met afwisseling in oogstdatum, hoogtes en rijpheid om de verschillen in terroir naar voren te brengen. Dustin werkt graag aan vineuze  hoogstandjes. Hij maakte dit jaar 1200 flessen van een zeldzame Blanc de Noir! Een witte Pinotage.

Maar liefst zeven maanden werd de wijn sur lie opgevoed in een van de drie speicale baby-fermentatie tanks en verraste de zeer complexe Pinotage Blanc de (inter)nationale wijnwereld tijdens de Cape Wine Show in Kaapstad.

Vanuit de nieuwe kelder betreedt men een glazen klimaatruimte voor opslag van de gebottelde wijnen om vervolgens de sfeervolle tasting room binnen te lopen. De stijlvolle ontvangstruimte met een magnifiek uitzicht over de Devon Vallei  is ingericht door Marianne en een eerbetoon aan de rijke Zuid-Afrikaanse wildernis.

Het wijnhuis is nu dagelijks voor bezoekers geopend. Naast de veelzijdigheid aan internationale toeristen is het ook merkbaar dat  de Zuid-Afrikaanse  bezoekers het wijnhuis graag komen opzoeken. Het impoosante zwarte wijnhuis is namelijk een eye-catcher in de zogeheten winelands waar de laastste jaren nauwelijks in nieuwe wijnhuizenof kelders werd geinvesteerd vanwege de verminderde economie en de hoge koersen van de Zuid-Afrikaanse Rand.

“Ondanks de mooie resultaten die wij reeds hebben behaald met onze wijnen wilden  wij toch nog de ultieme kwaliteitsslag maken door onze  eigen wijnmaakfaciliteiten in huis te halen.”, verklaart Fons Aaldering, de Nederlandse eigenaar van het wijnhuis. “De grond is er, het bijzondere micro-klimaat is er, alsmede de veelbelovende capaciteiten van Dustin  Osborne en zijn team, dus dit is voor Aaldering Vineyards & Wines de ultieme stap op weg naar de top.”

De premium range bestaande uit Shiraz, Pinotage, Cabernet Sauvignon-Merlot en sinds 2011 ook een elegant houtgelagerde Chardonnay is nu uitgebreid met de komst van Aaldering’s Maiden Vintage Sauvignon Blanc en Pinotage Blanc.
Beiden van de eerste vintage uit de eigen nieuwe kelder, 2012.

 

 

Lees ook:Aaldering vineyards & wines
Lees ook:Vervelde wijn uit Zuid-Afrika
Lees ook:Wijnzomer 2014
Lees ook:Commotie over Zuid-Afrikaanse wijn
Lees ook:Geproefd: Welmoed Viognier 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>