Geproefd: Savia Viva Cava

Met dit mooie weer past eigenlijk maar één apéritief: een glas bubbelende cava! Op een proeverij voegde ik onlangs weer een tweetal mooie exemplaren aan mijn cavascore toe: Savia Viva Cava Brut en Savia Viva Cava Brut Nature.

De wijnen zijn afkomstig van het bedrijf Paxvinum, een familiebedrijf in hét thuisland voor cava, de Penedès, de streek rond Barcelona in Spanje. De familie heeft er al wijngaarden sinds 1790. Anno 2011 worden voor de wijnen, zowel de mousserende als de stille (dus niet-bubbelende), alleen druiven van eigen wijngaarden gebruikt. Die liggen op hellingen die variëren in hoogte van 170 tot 750 meter. Het bedrijf heeft twee vrouwelijke oenologen: Maria Elena Jimenez en Marta Casas. Beiden hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. Bovendien werkt Paxvinum sinds 2004 officieel gecertificeerd biologisch.

De Cava Brut, met slechts 7 gram dosage (suiker dus) – was pittig, fris en vol. Dosage is de mix van suiker en likeur die toegevoegd wordt vlak voordat cavaflessen hun definitieve kurk en draadkorfje krijgen. Vooral het druivenras parellada wordt voor de wijn gebruikt, samen met de traditionele druivenrassen macabeo en xarel.lo. Echt een prima apéritief-wijn.

Bij de Brut Nature is er geen dosage toegevoegd. Deze was daardoor natuurlijk droger (= minder zoet), had lekker frisse zuren, bestaat voornamelijk uit xarel.lo, en zal heerlijk smaken bij een vishapje. Dit is echt mijn type cava!

Wat mij betreft twee prima uitbreidingen van het Nederlandse cava-bestand. De wijnen zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, zie www.Ekoplaza.nl. Daarnaast ook bij Marqt (www.Marqt.nl) en bij wijnkoperijen. De prijs ligt schat ik rond een tientje.

Lees ook:Punch van appel en cava
Lees ook:Zon in het glas: citroengranita met cava
Lees ook:Cava bij de pannenkoeken
Lees ook:Zuurkooltijd…. met Riesling natuurlijk
Lees ook:Bubble Basics

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>